Розово дърво или щамбова роза

Подрязване на щамбова розаЩамбова роза Характерно за тази група рози е високото стъбло, върху което се формира короната на розовото дръвче. В литературата тези рози са известни като щамбови рози.
Производственият процес при тях продължава три години, като на първата година върху корена на дива шипка се облагородява междинник, който също е дивачка, но има свойството за няколко години да стане прав и надебелява до толкова, че да поддържа короната. Върху междинника през следващата година на височина по желание от 1.00 м до 1.50 м. се прави същинската присадка на калем от благородна роза. Обикновено сортовете използвани за това облагородяване са от рода на полиантово-хибридни рози, кoито са нискорастящи, студоустойчиви, многоцветни и дребноцветни, отличаващи се с обилен и продължителен цъфтеж. Тези рози дават възможност за формиране на компактна корона чрез подрязване и постигане на дълъг и траен цъфтеж на розовото дръвче. Щамбовите рози, когато са млади и стеблата им са все още гъвкави е задължително да бъдат привързани на 2-3 места към стабилно колче. Това е необходимо за да се предпазят присадките от изкършване.


Отглеждане и поддръжка

отглеждане на щамбови розиПодрязването на коронката на благородната роза става основно напролет, като се премахват стари, болни или измръзнали клонки /измръзване се получава главно при неузрелите, късно цъфтяли клонки/. Същевременно се цели формирането на сферична корона. През лятото след прецъфтяването на букетчето, цветоносната клонка се реже до първия добре развит зелен лист. По този начин се оставя да се развие пъпката, която се намира в пазвата на листа и осигурява развитието на ново клонче с букет едър цвят.

Зазимена щамбова розаЗазимена щамбова розаЗазимяването на щамбовите рози е важен момент от грижите за тях. У нас се наблюдават големи различия в зимните температури в отделните райони. От тук и необходимостта от прилагане на различни мероприятия. В по-топлите райони е достатъчно коронката на розата да се покрие добре с изолиращо студа платно и да се привърже здраво. На по-студените места преди да се сложи изолирощото платно е желателно коронката да се увие със слама или друг изолиращ студа материал. По протежене на маждинника – стъблото на розовото дърво е добре да се увие или да се постави изолацията за тръби по показания начин. Важно условие е да се зазимят здрави.


отглеждане на щамбови рози

Важно

През целия вегетационен период при поява на коренови издънки от шипковота подложка, почвата се разравя до основата на издънката и тя се отчесва с ръка.Не е желателно рязането на издънките до почвената повърхност, защото ги стимулира към разклоняване и по-силно развитие. По дължината на междинника са разположени пъпки, от който е възможно да започнат вегетация леторасти на дивачката. Тези клончета трябва своевременно да се отчесват. През следващите години тези пъпки закърняват и появата на диви леторасти е почти невъзможна.

Copyrights © 2017 ItVision Всички права запазени.

X