Мястото на розите в двора

Мястото на розите в двора е в зависимост от вида им.
Уханието на цъфнал трендафил създава чувство на уют в бабиния двор. Вековна традиция е в цветния кът на българката да доминират красивите розови храсти. Съвременните сортове градински рози със своето голямо разнообразие от багри и аромат дават още по-богати възможности за изпълнението на съвършени идеи.

градинаРозата е едно от най-употребяваните растения за трайно зацветяване на паркове и градини. Благодарение на своите изключителни декоративни качества тя намира широко приложение в зеленото строителство. Преди всичко розите имат особено красиви цветове, обагрени с всички багри на цветната палитра от снежно бяло до почти черно. Пъстрите рози са особено прелестни с различните съчетания на две и повече багри на един цвят. По големина цветовете са най-различни, като се започне от дребни миниатюрни розички и се стигне до едри кичести цветове. Цъфтежът на розите е непрекъснат от май до късна есен.
Изобилието от цветове върху храста прилича на грамаден букет. Много рози се отличават със силен и нежен аромат. Розите служат за украса и заради красивите си зелени и лъскави листа, които при някои видове са особено декоративни. Плодовете на розите обагрени в червено, жълто или оранжево придават на храста допълнително декоративна стойност.
В зависимост от големината и формата на двора, розите се използват по различен начин. Употребата на розите е различна в зависимост от групата, към която принадлежат дадените сортове. Розите могат да се засаждат единично или в малки групи.

бордюрни розиБордюрните, ниски, миниатюрни рози се използват главно за самостоятелен бордюр по дължина на алеята от едната или от двете страни. По този начин се очертава пътеката и плавно се преминава към зелената площ. Те могат да се използват и като бордюри на фигури от храстовидни рози. Така се постига плътно вертикално зацветяване на фигурата. Групирани дребноцветните полиантови рози, могат да образуват цветни фигури в зелените площи. Компактни цветни фигури се получават, когато се използват растения с еднаква структура на храста.

За да избордюрни розиглежда добре фигурата или непрекъсната цветна лента, е желателно растенията да се засаждат на 25-30см гъстота, тъка че да не се вижда гола земя. Цветовото съчетание е индивидуално решение но за постигане на ефект трябва да се спазват някои основни правила: при оформяне на цветни фигури в зелената площ растенията се засаждат по няколко от един и същи цвят. Така се получава петно от този цвят. Бордюрите от един и същи цвят дават представа за по-дълга алея, но добре изглежда и комбинация от няколко цвята, като всеки цвят заема определен участък. Миниатюрните рози може да се разположат и в декоративни сандъци пред къщата или единични растения да направят акцент в алпинеума.

декоративни розиДекоративните храстовидни рози са най-често срещаните паркови рози. Това са сортове флорибунда и чайни- хибриди. Храстите са средно високи от 80 до 120 см, силно разклонени, с лъскави листа и много студоустойчиви.

храстовидни розиЦъфтят почти непрекъснато с многобройни, едри цветове. Те се използват за единично или групово засаждане и за образуване на цветни фигури или ленти в зелените площи. Сортовете с по-голяма височина може да оформят цъфтящ жив плет покрай оградата. При групирането на различни сортове с цел да се получи компактна цветна фигура в зелената площ е задължително условието храстите да бъдат с еднаква структура и височина. За да не е „плешива” фигурата разстоянието между растенията трябва да е 50 см. Ефекта от съчетаването на цветовете е също както при бордюрните рози – целта е на определено място да доминира определен цвят.

катерещи розиКатерещите /влачещи/ рози изискват по-специални места в градината. Те зацветяват декоративни подпори, решетки, беседки. От катерещите рози може да се оформи красив тунел нвлачещи розиад входната алея.

Храстите са с високи 2-3 м, еластични леторасти, които свободно могат да се увиват по цялата дължина на оградата. Могат да се използват за цветни фигури, често в комбинация с ниски храстовидни или бордюрни рози. Когато се оформят по-големи групи рози, на преден план се засаждат по-ниски форми, после по-високи и се върви към буйно растящите катерещи сортове.

щамбова розаВисокостъблените /щамбови/ рози – тези рози формирани със стебло и разкошна цъфтяща корона са акцента на всяка градина. Те също цъфтят непрекъснато през цялото лято. Засаждат се единично в зелената площ или в редици край пътеките. Разстоянието между растенията е около 2м. и много зависи от сорта на розата, облагороденa на подложката. Могат да се използват и за цветни фигури, комбинирани с ниски или почти стелещи миниатюрни рози. Успешно се развиват и в големи декоративни кашпи на площадката пред къщата или на верандата.
При разполагането на розите в двора, едно от най-важните условия е мястото да бъде слънчево. Розите са светлолюбиви растения и за пълноценното им развитие се изисква слънчева светлина. За постигането на мечтаната розова градина трябва постоянство, желание и грижи.

щамбова роза щамбова роза

Copyrights © 2017 ItVision Всички права запазени.

X